Nokia N95 8GB

23.03.2009 12:50

Ráda bych sama napsala recenzi na tento skvělý mobil :-)

                


V první řadě shrnu jeho technické vlastnosti:

  • rozměry 99x53x21 mm, 128 g, konstrukce výsuvná
  • 1 displej - 16 mil. barev, 2.8" (43x57 mm), 240x320 bodů
  • sítě GSM 900, 1800, 850, 1900 MHz
  • GPRS třída 11 (4/3), EDGE 11 (4/3)
  • podpora 3G, wi-fi, infraport, bluetooth, konektor na miniUSB
  • paměť 8GB, 128 MB RAM, baterie Li-Ion
  • vestavěný GPS modul, videohovory
  • tereo MP3 přehrávač, konektor jack 3.5 mm
  • FM rádio, TV-out, přehrává MP4 a 3GP videa
  • herní techologie Symbian a N-gage
  • 5 Mpx digitální fotoaparát (2592x1944)
  • operační systém Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
  • e-mail prohlížeč, rozšířené aplikace pro kancelář
  • office, prohlížeš PDF dokumentů
  • více info ZDE

Standardní příslušenství:

  • mobilní telefon Nokia N95 8GB
  • USB kabel, CD se softwarem
  • osobní handsfree, stereofonní sluchátka

 

Jak jsem k tomuto skvělému mobilnímu telefonu přišla? Mám hodnou sestru :-)) Žije v Anglii a měla nárok na dotovaný telefon a protože ona není tak náročná na mobily jako já, jí stačil její mobil a tak se zeptala mě, jestli nějaký nechci. Napřed jsem dost chtěla Nokii E61, ale protože ji v anglické nabídce neměli, nabídli ségře Nokii N95 8GB. Tehdy N95 8GB v České republice byla jen chvíli na trhu, každý o ni básnil, mluvil a chtěl ji, já ne :-) Mi přišla dost velká a po pravdě mě na první pohled moc nezaujala. Možná právě proto, že u nás byla tak drahá, tak jsem ani nechtěla, aby se mi líbila :-)) Ale ségra si ji nakonec vzala a protože pro ni byl opravdu telefon velký (zvyklá je na malé Nokie, lehké, tenké..), tak při návštěvě domů do ČR ji vzala s sebou, že jestli si to nerozmyslím... Jo, rozmyslela jsem si to během prvních vteřin :-) Sotva jsem do ní dala moji SIM kartu a já uviděla ten skvělý displej, nemohlo to dopadnout jinak. A tak ji mám už skoro rok a po žádném jiném (zatím) netoužím.

A teď šupky hupky k mým postřehům.

Konstrukce
Mobil mám už skoro rok a zatím nikde ani škrábanec, prasklina, nic a to mobil používám často a nosím po kapsách. Jediné co se tratí, je nápis NOKIA na zadním krytu. Konstrukce je určitě pevná, vzhledem k tomu, že má výsuvnou konstrukci, nikde se to nehýbe, nevrže, stále jako nová :-) Nokia N95 8GB je vysouvací na obě strany - jedna strana, kde je hlavní klávesnice a druhá strana, kde je ovládání multimédií. Vzhledem k tomu, že v mobilu mp3 neposlouchám, videa taky moc nepřehrávám, je v mém případě tohle "vysouvání" na nic. Navíc v kapse se mi nesprávným pohybem vysouvá i na druhou stranu a to mě někdy dosti štve.

Displej
Na displej nemám jedinou výtku. Skvélý počet barev a rozlišení. Pokud je člověk zvyklý pouze na tisíce barev, pak 16 miliónů určitě ocení ;-)

Foťák
5 MPx už není málo. Kdo si pohraje s nastavením, může z mobilu dostat opravdu hezké obrázky. Ale jeden mínus to má. Při focení má fotka hezké osvětlení, ale při prohlížení je fotka tmavší. K nahrávání dobrého videa stačí jen trochu více světla a budete spokojeni.  Další bomba je blesk v použití jedné diody. Při focení ve tmě nebo v šeru blesk dokáže opravdu divy :-) Telefon sice nemá krytku čočky, ale protože je zapuštěná, při dobrém zacházení jí nic nehrozí. Mobil umožňuje i videohovory, ale ještě jsem neměla příležitost tuhle fuknci vyzkoušet :-) Navíc můžete dělat i fotky sami sebe - pomocí druhého fotoaparátu. Můžete udělat obličej jaký na fotce chcete a uvidíte se na displeji :-)

Wi-fi
Tak to je asi u mě nejvíce používaná vlastnost tohoto zlatíčka :-) Za tuhle vychytanost dostává Nokie opravdu 1*! Dále jsem se dočetla, že mobil nabízí i funkci uPnP (Universal Plug and Play). Přes wi-fi se tak můžete připojit na počítač a procházet nasdílený obsah v počítači a hned si ho na daném počítači pustit nebo naopak pustit v mobilu! Navíc díky této funkci můžete z počítače stahovat videa, fotky nebo hudbu.

Sluchátka
Tak tady se Nokia moc nerozdala. Po půlhodinovém poslouchání mě začnou dost bolet uši. Sluchátka jsou tvrdá, na hudbu ne moc dobrá, ale použít se dají :-) A další věc. Jack 3.5 mm pro sluchátka je na mobilu umístěný teda dost nevhodně - zboku. Nokia už je tak široká a díky zapojení jacku je ještě větší. A pokud by si někdo myslel, že by si mobil i se zapojeným jackem mohl dát do kapsy... Jde to, ale velmi těžko a navíc to vypadá blbě jak máte v kapse takové velké něco :-D

Baterie
Škoda no, v Nokii jsem snad nikdy nezažila nějakou silnější baterii. V případě N95 8GB se trošičku zlepšila. Mobil používám průměrné a baterie vydrží dva dny, někdy i tři, ale to už se pak hodně rychle vybije až do vypnutí. Baterii dost "žere" bluetooth, hraní her, sledování videí nebo brouzdání po internetu.

GPS modul
Další skvělý tah ze strany Nokie. Používám TomToma, který normálně s věstavěným gps modulem neumí pracovat, ale používám k tomu daemon tools, který je ovšem dost velký požírač baterie, proto při každé navigaci v autě využívám autonabíječku. Na fórech jsem se ale dočetla, že N95 8GB dobře pracuje s Garminem XT. Vestavěný gps modul se nedá srovnávat s externími, ale použít se dá a to kvalitně. Chytá sice menší signál než externí moduly, ale použitelný je :-)

Paměť
Tak já myslím, že 8 GB mluví za vše :-) A i když N95 8GB nemá slot na paměťové karty... Já mám zabrano asi 1GB paměti, takže k čemu ještě rozšiřovat paměť?! A kdo chce mobil "narvat" filmama a mp3, i 8GB je opravdu hodně ;-)

 

A závěr? Každý den, kdy se probudím a zapnu si svou Nokii N95 8GB, naskočí mi úsměv jako bych ji měla první den :-) Vyzkoušela jsem opravdu hodně mobilů, ale N95 8GB mi přijde jako zatím technicky nejvyspělejší kousek na trhu, od kterého se odvíjí nástupci jako je N96, N97, 5800 ExpressMusic,... Co mi vadí? Velikost - mohla by být přece jenom tenčí. Vysouvání na dvě strany - vysunutí na jednu stranu bohatě stačí. Rychlost menu - pokud máte nahraný motiv do "paměťové karty" a ne na paměť telefonu, pak je telefon dost zpomalený.

Mobil se umístil na 36. místě z 1082 hodnocených mobilů!


Plusy

  • velká paměť, velký displej
  • skvělá wi-fi, gps modul

Mínusy

  • slabší baterie, velikost, sluchátka
  • umístění konektoru jacku 3.5 mm

 

—————

Zpět